Overkwam het je al? Je staat op een event, bestelt een drankje, draait je om en Mister Cash staat daar. Je kan je enthousiasme amper bedwingen. Jouw onderneming kan wel een financiële boost gebruiken. Maar, verdorie, hoe wek je zijn interesse zonder dat hij denkt dat hij zijn tijd verspilt?

Pitch1.0. Klinkt bekend?! En deze? Je trekt naar een jobbeurs. Je weet er een speeddate te versieren met de HR-verantwoordelijke van jouw droombedrijf. En dan vraagt die zonder meer om jezelf “kort” voor te stellen.

Of erger, je organiseert een instuif voor je nieuwe buren. De avond verloopt gezellig… Tot er een jou ineens vraagt: “Hé, vertel eens iets over jezelf”.

Daar sta je met je mond vol tanden. Je wilt een goede eerste indruk maken, maar begint te stamelen. Je stottert, loopt rood aan en snakt naar adem. Wat doe ik weer? Wat maakt mij interessant? Wat maakt mij de moeite waard voor Mister Cash, Mevrouw ‘op naar de job van je leven’ of voor jouw nieuwste bu(u)rtvriend?

Een verwittigd man is er twee waard, dat is zeker. Laat dus geen kansen liggen en stel je elevator pitch scherp. Zo prijs je jezelf in een flits de hemel in – als een echte superman.

Pitch1.0. Een elevator wat!?

Je hoort het goed: een elevator pitch. Amerikaanse buzzwoorden bekken beter. Ook dit, dat droogweg niet meer inhoudt dan een kort verkooppraatje.

Maar wat is kort? Volgens Amerikaanse maatstaven mag je praatje niet langer duren dan de tijd die een lift erover doet om jou van ground zero naar the rooftop te voeren. Hier kennen we geen skyscrapers. De tijdsgrens is relatief en de meningen verschillen. Maar of je nu 30 seconden krijgt, een volle minuut of misschien twee, bondig zijn is de boodschap. Die boodschap moet pittig en overtuigend genoeg zijn om je toehoorder te prikkelen en nieuwsgierig te maken naar meer.

Lukt dat jou op korte tijd, des te beter. Dan sta je sterk als je maar één zin of tien seconden krijgt om je punt te maken. Enkel een strakke elevator yell nodigt anderen uit om door te vragen. Met één slagzin moet je dan extra spreekruimte creëren. Yell right and claim the floor to pitch yourself.

WerkBaAr geeft je daarvoor de juiste toonhoogte aan. Blijf lezen en til jouw pitch in een flitstempo de hoogte in.

Interessant, toch!? Zin in meer? Laten we pitchen… maar niet zonder plan.

Pitch1.0. Een verwittigd man, een strak plan…

Hoe breng je een kernboodschap over die anderen nieuwsgierig maakt en doet doorvragen? Hoe stel je jezelf voor in een flits, maar dan zo dat je verhaal blijft hangen? To the point zijn over jezelf en je passies is lastig als je in je enthousiasme net alle details wil delen. En jezelf verkopen, vinden we vaak ook wat moeilijk.

Het strakke tijdskader legt extra druk op je, wat je natuurlijke flair en charme opvreet en faalangst voedt. Hoe begin je in hemelsnaam aan die flitsende pitch?

Pitch1.0. Een pitch die aankomt als een schot in de roos. Niet een die je met spoed afdreunt. Wel een waarvan je elke letter helder uitspreekt. Een heldere uitspraak vergt klaar rekenwerk. Weet dat je per minuut 150 woorden duidelijk gearticuleerd krijgt. Stem je pitch daarop af. Eén minuut spreektijd, dat zijn een twaalftal zinnen. Kies ze zorgvuldig; niet à l’improviste.

Voorbereiding is essentieel. Zonder verlies je jezelf in overbodige details die je verhaal onlogisch maken en jou saai of dikkenekkerig doen overkomen.

Een strak plan? Met deze tien tips maak je ervan

Deze blog is de eerste in een reeks waarin WerkBaAr jou tien super-pitch-tips deelt. Tien tips waarmee je jouw verhaal tot een topper maakt zodat je on the spot stevig op je poten staat. Let’s go!

1) Wek nieuwsgierigheid en focus daarop - meer niet.
2) Houd je structuur zo klaar als een klontje. Less is more.
3) Start met een sprankelende binnenkomer
4) Serveer een sappig midden
5) Sluit je pitch pittig af
6) Neem je toehoorder in je vizier en schiet raak.
7) Houd het luchtig: vermijd clichés en specialistentaal.
8) Gebruik levendige taal.
9) Pitch met punch. Wees origineel, pittig en apart.
10) Laat je pitch rijzen en rijpen. Varieer en pas aan.

Pitch1.0.

De aftrap gegeven. In de volgende blogs spit WerkBaAr alle tips uit. Zet je schrap voor enkele stevige voorzetten die jou stap voor stap dichter bij je doel brengen. Volg ze en scoor! En neen, geen own goal.


Tekst: Aline@WerkBaAr