In de vorige blog gaf WerkBaAr 10 flitsende pitch-tips. De aftrap is gegeven. Het pitch-veld ligt klaar. WerkBaAr geeft je in deze reeks tien pittige voorzetten. Zet je schrap en scoren maar.

Pitch1.1. In deze blog houdt WerkBaAr halt bij de eerste tip: Wek nieuwsgierigheid en focus daarop – meer niet.Pitch1.1. Terug naar waar we waren: op dat netwerkevent, die jobbeurs of temidden je nieuwe buren.

Daar sta je, terwijl de “vertel wat over jezelf”-vraag bonkend in je achterhoofd nazindert. Je wil een goede indruk maken, maar die kans krijg je maar een keer. Je moet dus pittig antwoorden. Tijd om je hele verhaal te vertellen, krijg je bij een pitch niet. Aan jou om spreektijd te veroveren en dat op één twee drie. Hoe doe je dat nu?

Pitch1.1. Zet je schrap om op te stijgen

Begin niet te lopen als je nog niet kan gaan. Dat geldt ook voor pitchen. Claim jezelf nog niet te veel spreektijd toe wanneer je jouw toehoorder nog niet kon overtuigen om tijd en aandacht in jou te investeren.

In de korte tijdspanne die je krijgt, moet je intrigerend antwoorden. Je moet een antwoord geven dat jouw toehoorder doet nadenken, nieuwsgierig maakt en aanzet om door te vragen. Prikkel! Geef je toehoorder goesting naar meer …

Presenteer je als iemand met een bijzondere waarde, maar dring jezelf nog niet op als “van belang”. Zie je pitch als een middel om tijd en aandacht te winnen; niet als een middel om je toehoorder direct voor jou of jouw onderneming te winnen. Probeer je lanceringsbaan uit te breiden om dan op het juiste opstijgpunt een vliegende start te nemen. En dat vergt focus.

Pitch1.1. Pitch je naar de top. Verleid, zoals een goede reclamespot

Vergelijk een pitch met reclame op tv. Zendtijd is duur en beperkt. Een reclamemaker moet in een flits de aandacht van een bepaalde doelgroep trekken en dat op een positieve wijze. Hij stelt de blik van potentiële klanten scherp – meer niet. Hij doet kijkers stilstaan en zet hen om zelf naar informatie over het gepromote product of de aangeboden dienst op zoek te gaan. Het product of de dienst zelf verkopen, doet hij niet. Dat doet de verkoper. Hij maakt wel de weg vrij naar de verkoper. Goede reclame prikkelt en zo doet het product zichzelf verkopen.

Bekijk bijvoorbeeld deze spot. Leuk, toch? Het blijft hangen. Het vergroot de bekendheid van het gepromote merk en de kans dat potentiële klanten zich over het aangeboden product gaan informeren… ook al wordt dat product zelf pas helemaal op het einde in enkele, luttele seconden voorgesteld.

Een pitch werkt zoals reclame. Een goede pitch geeft je aanloopruimte om met volle focus in je verhaal te duiken om van dan af geleidelijk aan succes te boeken – wat voor “succes” je ook voor ogen hebt. Hier vind je alvast enkele inspirerende opwarmertjes.

Pitch1.1. Struikel niet over horden

Pas op. Tijdens het pitchen - in aanloop naar je lanceringspunt - kom je verschillende horden tegen die je vaart verstoren. Ziehier de meest voorkomende:

1)De horde van de algemeenheid

Met vage termen, holle woorden en algemeenheden trek je de aandacht niet. Blijf je drijven op de oppervlakte, dan riskeer je dat de toehoorder in gedachten verzinkt. Wees concreet over jouw activiteiten, jouw ambities en onderneming(en). Pitch1.1. Prikkel je toehoorder met feiten of anekdotes. Focus eventueel op specifieke doelgroepen en benoem die.

Stel bijvoorbeeld niet: “Hi. Ik ben Aline, copywriter en communicatiecoach bij WerkBaAr. Ik help mensen met ‘dingen’ op papier zetten en presenteren.”

Zeg: “Hi. Ik ben Aline. Vanuit WerkBaAr schrijf ik teksten voor onder meer websites en coach ik ondernemers om hun professionele projecten te verwoorden en te presenteren.”

2) De horde van de details

Wijk uit voor de horde van de algemeenheid, maar struikel ook niet over de details. Wees concreet, maar verlies je niet in details. Houd je boodschap helder en kort. Spendeer je pitch-tijd efficiënt. Door de tijdsdruk kan je het je niet permitteren om je verhaal te lang te maken. Je kan iets delen over je passie of motivatie, maar blijf bondig.

Vermijd dit: “Hallo. Ik ben Aline. Na een hele ontdekkingstocht als onderzoeker, HR-expert en advocate richtte ik WerkBaAr op. Dat deed ik vanuit mijn vaststelling dat nog te weinig mensen met passie en vanuit hun talent werken. Via WerkBaAr wil ik ondernemend talent aansporen om dat meer te doen door hun ‘werkdroom’ ten volle uit te drukken voor zichzelf en voor anderen. Met mijn schrijfkriebels en mijn spreektalent kan ik hen daarbij helpen. Daarom werk ik nu als zelfstandig copywriter en communicatiecoach.”

Beperk je eerder tot dit: “Hallo. Ik ben Aline, oprichter van WerkBaAr. Van daaruit begeleid ik ondernemers om hun professionele ambities en projecten uit te drukken in de juiste taal. Dat doe ik zowel op papier - als copywriter, als via gesproken woord – als communicatiecoach.”

Pitch1.1. 3) De horde van de standaard

Blijf bondig, maar spring er tussenuit. Verschuil je niet achter veilige standaardantwoorden. Wees origineel. Onderscheid je van de rest. Start met een krachtige en verrassende opener. Zorg ervoor dat jouw pitch je persoonlijkheid uitstraalt. Benadruk je meerwaarde, zoals in dit eigen voorbeeld. Benieuwd naar jullie mening!

“Hallo. We kennen elkaar al wat. Ik ben Aline, oprichter van WerkBaAr. Ben jij een van de 83% ondernemende talenten die er om welke reden ook moeite mee heeft om zijn professionele bezigheden en ambities uit te drukken? Wel, zucht dan niet langer, maar schuif aan bij WerkBaAr. Van daaruit zet ik mijn schrijf- en spreektalent in voor jou en jouw onderneming. Ik sta je bij als tekstverwerker (copywriter) en als communicatiecoach. Zo schrijf en praat jij met de juiste taal en technieken je onderneming groot.”

Aan jou nu. Ontwijkt jouw pitch de gevaarlijke hordes op je lanceringsbaan? Of heb je extra opwarming nodig? Oefening baart kunst. Ga aan de slag met jouw pitch. Bouw die blog per blog op. We trekken recht naar je lanceringspunt. Hoe? Dat lees je in aflevering 2.

Tekst: Aline@WerkBaAr

Pitch1.1.