Je hebt al veel pitch-tips verwerkt. WerkBaAr is toe aan de voorlaatste, nummer 9: wees origineel, pittig en apart! POW luid en vlieg vooruit! Voluit!

Pitch1.9.
Je bracht je pitch tot leven, sleepte je toehoorder in je verhaal, zette hem in beweging. Voeg er nu een portie pit bij en zet je als unieke mix op de kaart! 4 sappige suggesties:

1. Kom origineel uit de hoek

Pitch1.9. Die sprankelende starter heb je om je pitch pittig in te zetten. Tijd voor originele accenten. Tal van opties: een originele taal, een aparte presentatievorm, een minder alledaagse (maar toch gepaste) houding of gadgets. Think out of the box. Alles kan, alles mag … als het maar bij jouw persoonlijkheid past. Blijf bij je origine! Dat is de kern van origin(e)aliteit!

Speel met taal, experimenteer met stijlfiguren, rijm of verrijk je woordenschat met synoniemen. Blijf wel gefocust en houd je toehoorder strak in het vizier. Volgt hij je ritme? Doe de “check”-test! En doseer - tenzij jij je als kampioen talenkennis presenteert ;-)

Doordenk je presentatievorm. Kies je een “pitch natuur” of één met toeters & bellen? Soms helpen hulpmiddelen, zoals een pakkende power point of verrassende poster. Promoot je een product of dienst? Speel daar op in. Pitch met gadgets en trek aandacht. Neem het product mee dat je pitcht of val op met voorwerpen die je dienst kenmerken. Een kok kan bijvoorbeeld met zijn potten en pannen spelen. Werd jouw hobby je beroep? Maak het concreet, tover met beeld. Specifiek talent? Verwerk het in je presentatievorm (als dat kan)! Een komische kop? Overweeg een sappige sketch. Sterk met pen en papier? Schrijf dé perfecte paper pitch. Expert in animatie? Punch je omhoog met een video.

2. Voeg passie toe voor extra schwung

Pitch1.9. Een “vlotte” pitch blijft in het ritme. Een “pittige” pitch bruist van passie en doet je toehoorder meeswingen doorheen je verhaal. Trek je toehoorder tegen je aan. Maak het persoonlijk – maar niet té natuurlijk. Benadruk waarom jij doet wat je doet. Je ervaring is je troef.

“Ik ben Aline. Schrijven en spreken is mijn ding. Ik sta op met schrijfkriebels, trek door de wereld van de taal en ga slapen met honderden impressies en verhalen. Waar ik ook ben - onder vrienden, binnen een professioneel kader of in vrijwilligerskring - mijn pen en mond reizen mee. Ik geef er tijd en aandacht aan. Maar, tijd en aandacht heeft niet iedereen, net zo min als inspiratie. Herkenbaar? Worstel je met jouw motivatie om pen en papier vast te grijpen of om luidop te spreken? Trek naar WerkBaAr. Daar ga ik vol passie voor jou en jouw onderneming. Ik sta je bij als copywriter en als communicatiecoach. Zo schrijf en spreek jij met de juiste taal en techniek jouw onderneming de hoogte in.”

3. Snuifje humor voor extra vinnigheid

Pitch1.9. Humor heeft tal van voordelen. Het schept een luchtige sfeer en fleurt je pitch op. Het stelt je toehoorder op het gemak en helpt jou het belang van je pitch te relativeren. Het geeft je een enthousiaste uitstraling en kan een complex verhaal eenvoudiger maken. Humor werkt als leermiddel en houdt de aandacht van je toehoorder strak. Lokt je pitch zijn (glim)lach uit, dan heeft hij iets ingezien en is die lach zijn spontane reactie daarop. Reken er maar op dat je positief blijft hangen.

Let op! Gebruik enkel humor als dat bij jou, de context én je doelgroep past en denk ruimer dan de klassieke grap. Geen moppentapper? Wat dacht je van een spitsvondige foto of video? Of smijt er een muzikale noot tussen. Is de context daarvoor te zakelijk? Experimenteer met ironie of scoor met een verrassende vergelijking. Kan je toehoorder een verhaaltje smaken? Verlekker hem met een smeuïge anekdote. MAAR: overdrijf niet! Mix niet alle vormen en beperk je tot enkele aanstekelijke voorbeelden. Een snuifje suffit – anders “snies” je je toehoorder kwijt.

4. Zet non-verbale communicatie in

Pitch1.9. Beweeg! Benut je lichaam. Connecteer met je toehoorder. Spreek met gebaren – als friends :-) Let niet enkel op wat je zegt of op de stijl, toon en middelen waarmee je dat doet. Besteed aandacht en zorg aan je houding, uitstraling en lichaamstaal. Voeg de daad bij het woord. Overtuigend overkomen? Sta er zelfzeker bij. Moet jouw verhaal bijblijven? Breng je pitch krachtig met gebaren. Leg oogcontact of inspireer met je handen. Lok reactie uit van je toehoorder.

Geïnspireerd? Dan schudden we elkaar de hand en wuiven we je even uit. Zelfverzekerd en origineel voort nu … tot volgende keer!

Pitch1.9.
Tekst: Aline@WerkBaAr