Bijna rond! Tal van ingrediënten zijn gemixt. Laat je pitch rijzen en rijpen. Varieer en pas aan! Zo reis je naar de top! Dat is de laatste, samenvattende pitch-tip in de reeks van 10.

Na de vorige 9 tips smaakt je pitch als een originele, pittige punch. Zet hem in de ijskast of laat ‘m chambreren. Om je toehoorder zin te geven, moet je jouw pitch op de juiste temperatuur serveren.

Een frisse blik, een koele kijk

Pitch1.10. Blijf niet broeden op je pitch . Kom los van de eerste versie in je hoofd of op papier. Trek erop uit voor een koele kijk. Kom uit je box, begeef je naar buiten en laat je verrassen door originele inzichten en ideeën.

Neem afstand van je pitch. Dan kijk je er kritischer naar. Kies een andere invalshoek en ontdek hoe wat eerst logisch of pittig klonk misschien toch complex of langdradig aankomt.

Stippel je piste uit

Je pitch duurt 1 minuut. De voorbereiding om ermee naar de top reizen vergt veel meer tijd. Neem de tijd om jouw route naar de top op punt te stellen. Volg WerkBaArs 7-stappenplan:

1. Mijd omwegen Pitch1.10.

Wik en weeg de wegen die je inslaat om je doel te bereiken. Ga voor een klare structuur. Vermijd omwegen die je van je hoofdweg drijven. Schrap woorden, zinnen, elementen die je op een heikel of omslachtig zijspoor duwen. Ze kosten je tijd en kunnen je voor blok doen staan.

2. Bewaar je focus

Schrap je woorden en kies je een kortere route, verlies dan je spoor niet. Laat je toehoorder niet gedesoriënteerd achter. Blijf logisch. Bewaar focus. Je wil je toehoorder aanzetten tot actie. Houd die actie in je vizier. Ga erop af. Blijf bij de hoofdweg – je essentie. Vertrouw erop dat je spannende of interessante zijpaden later kan inslaan… eens je jouw toehoorder echt mee hebt op je spoor.

3. Durf variëren

Pitch1.10. Er zijn verschillende pistes om jouw toehoorder mee te krijgen. Bij de hoofdweg blijven, betekent niet dat er maar één piste is om je bestemming te bereiken. Varieer! De hoofdpunten van je pitch staan vast, maar speel ermee. Werk alternatieve pistes uit en kies voor elke pitch een piste die past bij je omgeving en het klimaat.

4. Verken de omgeving. Voel het klimaat aan

Pitch1.10. Pitch je in een luchtig kader of is de sfeer zakelijk? Voel het klimaat aan. Het bepaalt op welk ritme, in welke stijl en met welke tools je pitchend op pad trekt.

Verplaats je in de leefwereld en gedachtegang van je toehoorder. HEM wil je mee op pad. Hij moet JOUW verhaallijn volgen. Weet hij wie jij bent, wat je doet en waarom hij jou zou volgen? Zou de piste die jij voorstelt hem uitdagen en overtuigen om zelf in actie te schieten? Zal je voorstel hem überhaupt bereiken? Of riskeer je solo achter te blijven met je pitch?

5. Ontmoet andere reizigers Pitch1.10.

Solo achterblijven, wil je niet! Sta open tegenover andere reizigers. Laat je inspireren door hoe zij met hun verhaal een plek opeisen. Sta stil bij de taal, stijl en technieken waarmee zij hun bestemming bereiken. Observeer hen, ontleed hun pitch, sprokkel tips & tricks. Meer nog. Stap op hen af een sprankelende openingszin, test je pitch en vraag feedback.

6. Las verschillende testritten in

Trek met alle tips en feedback voort. Bouw je pitch stapsgewijs sterker uit. Schrijf hem uit, lees hem luidop. Loopt je pitch er vloeiend uit? Volgt hij het ritme van je gedachten? Of hap je tijdens je pitch naar adem en stotter je jouw boodschap er warrig uit? Kropen er geen stopwoorden in je verhaal, gemakstermen of constructies die het ritme in je pitch breken?

Pitch1.10. Verzorg je presentatie, je houding. Gebruik je lichaam als communicatiekanaal. Wees zelfzeker. Pitch enthousiast en met punch.

Vraag je klankbord om raad: mensen die je kennen én inzicht hebben in je toehoorder. Verwerk hun suggesties, pas je plan aan waar nodig en herhaal dit testprocedé meermaals. Je pitch trainen en blijven trainen is belangrijk.

7. Snijd de scherpe kantjes bij en stel fijn

Laatste stap: finetunen. Check je taal. Pitch je luchtig? Bewandel je geen platgetreden paden en begeef je je niet te veel op expertengebied? Gebruik je de juiste woorden en gebruik je ze juist? Twijfel je? Neem er een woordenboek bij of snuffel naar tips en advies op websites, zoals die van de Taal:Unie of de Taaltelefoon.

Vergeet opnieuw je focus niet, je einddoel. Bijna daar! Sluit je pitch pittig af. Denk aan jouw call to action. Merk hoe je toehoorder zich begint uit te strekken en schiet… RAAK! Maak dat je pitch nasmaakt! Pitch1.10.

Zeven stappen dichter bij je doel en 10 pitch-tips rijker. Elke stap doorlopen, vergt tijd en inspanning, maar het loont de moeite. Ervaar pitchen als een leerrijk avontuur. Geniet, galm na … en doe anderen meegenieten: deel deze blog!

Jouw verhaal maakt jouw merk. Maak je merk sterk! Contacteer WerkBaAr en kijk alvast uit naar de volgende blogreeks! Tot snel!

Tekst: Aline@WerkBaAr - Foto’s: Loesje van de posters!

Pitch1.10.